Van Hekwerk tot Hoera

voor de zomergeur moet u wel zelf zorgen
Smeedijzer hekwerk

Hebt u een idee voor een smeedijzeren poort of hekwerk, spreek er ons dan over aan. Van uw idee of ontwerp maak ik de sierlijkste werkelijkheid. Bovendien volg ik het hele wordingsproces persoonlijk op: van de basisschetsen, het lassen en slijpen, tot bij de lakkerij en de plaatsing.

Mijn grootste ambitie: een mooi geheel maken van die myriade aan krullen, zodat alles naadloos in elkaar overvloeit.

Voor hekwerk en poorten werk ik vaak met massief stalen bladeren, eigen ontwerpen die in houten vormen gesculpteerd worden. Technisch is dat een complexe procedure: het materiaal wordt verwarmd tot 1600 graden Celsius. Pas na kan het in zand gegoten worden. De elegante bladeren kunnen in elke poort gecombineerd worden, en elke poort is door de aparte toepassing toch weer uniek.

Kijkt u lekker rond in onze uitgebreide collectie foto's van poorten en hekken.

De patroonheilige van alle smeden is de Heilige Eligius. Er bestaan heel wat legenden over hem. Zo wandelde Eligius op een dag langs de wegen en gebruikte daarbij een stok. Maar toen hij een greppel over moest, brak deze bijna door. Eligius zocht naar een smederij waar men er een ijzeren band omheen kon leggen, zodat hij de stok weer gebruiken kon. Toen hij een smid gevonden had en hem vroeg het karweitje voor hem op te knappen, kreeg hij een nors antwoord. Voor zulk prutswerk had de smid geen tijd. Eligius verliet de smidse en trof buiten een stokoude vrouw die hem vertelde dat de smid altijd al een verwaande en hovaardige man was geweest, maar dat het zou helpen als hij hem zou aanspreken met de titel Baas boven baas.
Eligius volgde de raad op, de smid deed het karwei en Eligius dankte hem. Maar alvorens weg te gaan, riep Eligius de oude vrouw naar binnen, greep haar rond de middel, hield haar even boven het laaiende smidsvuur en zette haar als jonge maagd weer op de grond. Eligius ging met haar naar buiten en ieder ging zijn eigen weg.
Nu had de smid een vrouw, die zó lelijk was dat hij haar aan niemand durfde laten zien. Na het vertrek van Eligius haalde hij haar uit het huis waar hij haar opgesloten hield en deed met haar wat hij de heilige met de oude vrouw had zien doen. Maar haar kleren vatte vlam, zij jammerde verschrikkelijk en tenslotte was zij aan een kant al helemaal verkoold. De smid wist in zijn wanhoop niets anders te doen dan haar over het aambeeld te leggen om er met zijn hamer nog enig model in te slaan, maar daarmee maakte hij alles nog erger dan het al was. Toen vloog hij naar buiten om de vreemdeling te zoeken die hij had willen na-apen en zag in de verte nog juist zijn hoofd boven het gewas. Eligius ging op zijn verzoek met hem terug, maar toen hij de smidsvrouw zag, schudde hij het hoofd en zei dat het ook voor hèm onmogelijk was dáár nog iets goeds van te maken. Later is aan dit verhaal nog toegevoegd dat Eligius in een luide lach schoot en de smid de raad gaf uit zijn vrouw maar een aap te smeden.
(Bron: St. Eloy door Albert Kuyle, uitgegeven in 1955 bij uitgeverij De Lanteern)

Bel ons vandaag nog +32 12 45 47 84 of stuur een email info@smeedwerkberthojanssen.be

Bertho Janssen realiseert uw plannen voor een trapleuning, balkon of hekwerk in smeedijzer Nu contacteren