Bio van Bertho Janssen

Genius at work – please do not disturb
Trapleuing in smeedijzer

Mijn grootvader was smid. Hij had zijn diploma behaald in de smidsschool in Anderlecht. Dat was in die periode iets uitzonderlijks. Hoewel je in onze contreien in elk dorp wel een smid had. Zo’n smidse was een vertrouwd beeld sinds de twaalfde eeuw.
Ik heb mijn grootvader nooit gekend, maar mijn ooms vertelden veel over hem.
De smidse van mijn grootvader is helaas afgebroken en verkocht.
Later ben ik zelf opnieuw begonnen, met een kleine garage, die ik dan beetje bij beetje heb uitgebouwd.
Bij een smid in een naburig dorp zag ik hoe die hoefijzers voor de paarden maakte. De geur die daar hing, het aambeeld en de geluiden tijdens het werk – die hele ambiance fascineerden met uitermate. In mijn jonge jaren hield ik er van, monumentale gebouwen te bezoeken in Brussel, Parijs, Wenen. Van het prachtige vakmanschap in die historische panden kun je erg veel opsteken. Ook de grote artisanale beurzen in België en daarbuiten stimuleren mijn fantasie. Zelfs als ik met mijn vrouw ergens op een terras in de zon zit, hou ik alle vormen en tekeningen in de gaten. Want uit de gekste dingen kun je inspiratie halen. Smeedwerk is nu eenmaal mijn passie. Ik heb zo al tonnen ijzer en mallen weggegooid om nieuwe dingen uit te werken in de perfecte verhoudingen. Ik probeer ook altijd zaken te creëren die niet makkelijk te kopiëren zijn: een chef-kok geeft ook niet graag zijn keukengeheimen prijs.
Uiteindelijk moet je jezelf alles aanleren. En permanent experimenteren met nieuw materiaal, nieuwe vormen en andere combinaties. Ook ideeën uitwisselen met buitenlandse collega’s is enorm verrijkend. Ik ben hen daar dankbaar voor.

Het mooiste smeedijzer vond je vroeger in Frankrijk. Denk maar aan de kastelen in Versailles, Louis VX en Louis XVI. Tegenwoordig heeft smeedijzer daar veel van zijn pluimen verloren. Het is vooral seriewerk geworden. Het artisanale is wat op de achtergrond verdwenen.
Wij proberen dat in onze smidse opnieuw in ere te herstellen. En kijk, die attitude werpt zijn vruchten af. We hebben al opdrachten uitgevoerd voor Spanje, Portugal, Zweden en Kongo. Mensen die gevoelig zijn voor het excellente karakter van artisanaal smeedwerk, komen van heinde en verre.
De allermooiste opdrachten zijn opdrachten waarbij klanten hun eigen idee, hun eigen ontwerp aanreiken. Ik beschouw het dan telkens weer als een uitdaging, die wensen ook zo nauwkeurig mogelijk te verwezenlijken. Want daar gaan we voor: je eigen limieten constant verleggen, op zoek naar de perfectie.

Ik ben al een paar jaar niet meer op vakantie geweest. Altijd waren er grote projecten die op tijd klaar moesten zijn. Maar mijn werk is mijn vrijheid. Alleen op zondagnamiddag trek ik met de honden het veld in. Even uitwaaien, even zuurstof halen voor de volgende opdracht…

Smid

Ijzer wordt gesmeed
Paard staat stil, wacht geduldig
Op vorm van geluk.

(anoniem)

Bel ons vandaag nog +32 12 45 47 84 of stuur een email info@smeedwerkberthojanssen.be

Bertho Janssen realiseert uw plannen voor een trapleuning, balkon of hekwerk in smeedijzer Nu contacteren