In de smidse

Kom binnen en blijf nog even
In de smidse

In mijn smidse krijgen trapleuningen, balustrades en relingen hun definitieve vorm in smeedijzer. De krullen en sierlijke lijnen liggen in elke hoek te wachten.

Hier ben ik liefst van al. Maar ook andere mensen komen hier graag. Ze zeggen: een smid aan het werk zien in zijn smidse is altijd een heel spektakel, een aanslag op al onze zintuigen. Logisch eigenlijk, met de geur van de vlammen en het vuur waarin het ijzer verhit wordt. Met de muziek van de hamerslagen op het gloeiende ijzer. Met de blaasbalg altijd in de buurt.

Routine zit er amper in. Ons eeuwenoud ambacht vergt veel ervaring. Maar ook vindingrijkheid, want voor dit métier bestaan geen kant-en-klare recepten, geen machines, die dien je allemaal zelf te vervaardigen.

Vroeger werd alles in elkaar geklopt. Tegenwoordig wordt er ook veel in elkaar gelast.

Sommige creaties teken ik uit op de vloer van de smidse. Zo houdt de verbeelding me altijd gezelschap.

Naast mijn werkplaats heb ik een apart atelier waar ik mijn schetsen en ontwerpen bewaar van de meest uiteenlopende projecten. Ik hou van mijn vak, en die tekeningen zijn mijn stille getuigen. Riante panden in het groen met weelderige tuinhekken, charmante façades met al even bevallige balkons – allemaal samen betekenen ze voor mij een museum van toewijding en creativiteit.

Alle stijlen komen hier aan bod: renaissance, barok, art nouveau.

Achter de smidse staat onze expositieruimte met voorbeelden van poorten en hekken. Klanten willen dan wel hun hoogstpersoonlijke realisatie, maar hier kun je alvast een eerste indruk opdoen: de dikte van de staven, het aantal bogen en ornamenten, de verschillende bewerkingen van het ijzer – alles streeft naar harmonie en evenwicht.

(...) niemand hoorde je
toen je, in de deur van de smederij, kwam voor de klank
van het klinken; de schittering echter
bevond zich op
een steenworp afstand; het paard, in
bevroren galop, op
het punt zich willoos te laten beslaan, sloeg zijn te
oude hoef tegen het wegdek, en liet het zelf nog vonken.
(Jacob Groot)

Ook een bezoekje brengen?

We verwelkomen u met veel plezier! Afspraak maken